Göteborgs universitetsbibliotek: Aktuellt: Astri Bergman Taube - ett konstnärsliv

Astri Bergman Taube - ett konstnärsliv

Nyhet: 2008-03-05

Pia Schmidt de Graaf, ansvarig för Evert Taubes arkiv vid Göteborgs universitetsbibliotek, har skrivit en bok om konstnären Astri Bergman Taube. Boken presenteras på Folkoperan i Stockholm, torsdagen 6 mars.

"Skriv en bok om Astri - världens mest älskade kvinna", lär Evert Taube ha sagt på sin 50-årsdag.

Astri Bergman Taube är för de allra flesta känd som Evert Taubes hustru och sångmö. En del känner kanske till hennes akvareller, ofta med motiv från makens visor eller små skulpturer av barnhuvuden. Mindre känt är kanske att hon gjorde flera större offentliga verk och att hon varit verksam som formgivare.

Boken Astri Bergman Taube - ett konstnärsliv, som tillkommit 68 år efter Evert Taubes yttrande och samma år som Astri skulle ha blivit 110 år, bygger på unikt arkivmaterial ur Evert Taubes arkiv, som förvaras i Göteborgs universitetsbibliotek. Boken skildrar Astris liv som konstnär och hennes konstnärliga bredd.

Huvudförfattare är Pia Schmidt de Graaf som är föreståndare för Evert Taubes arkiv vid Göteborgs universitetsbibliotek. Fotograf är Håkan Bergh och boken ges ut på Warne Förlag.

Boken presenteras av Pia Schmidt de Graaf, Brittmo Bernhardsson och Kjell Warne på Folkoperan i Stockholm, 6 mars 2008. Medverkan av Sven-Bertil Taube.

I anslutning till entrén på Centralbiblioteket (Renströmsgatan 4) finns en monter med en presentation av boken och några bilder ur Evert Taubes arkiv.

Till Evert Taubes arkiv

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2017-09-22 13:19

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen