Göteborgs universitetsbibliotek: Aktuellt: Näckrosprogrammet - Barbro Hörberg - Barbara och sommarö

Näckrosprogrammet - Barbro Hörberg - Barbara och sommarö

Nyhet: 2017-12-04

Tisdag den 5 december är det dags för det öppna programmet på Humanistiska biblioteket. Det är den sista programpunkten i höstens program. Det blir både föredrag och musik och handlar om Barbro Hörberg.

Barbro Hörberg var under 1970-talet en av de mest lysande företrädarna för den litterära visan - en genre som länge dominerats av manliga artister och viskompositörer. Hon hade en stark förmåga att nå ut till lyssnaren, och når än idag, 40 år efter sin död, nya åhörare.

Marita Rhedin berättar om Hörbergs vislyrik och hennes influenser från fransk chanson med sången ”Sommarö” som exempel. Föredraget följs av en konsert. Marita Rhedin är universitetslektor i musikvetenskap vid Göteborgs universitet och har riktat in sig sin forskning på visan och det sjungna berättandet. Tillsammans med Jonas Liljeström (fiol) och Emil Pernblad (gitarr) utgör hon MejTrio. Trions sätt att framföra Barbro Hörbergs visor, med Emils rytmiska spel, Maritas textnära tolkningar och Jonas suggestiva melodislingor, är ett resultat av deras respektive bakgrund, som sträcker sig från svensk folkmusik till flamenco, keltisk musik, bluegrass och klassisk musik.

Datum: 5 DECEMBER 

Tid: 18.00 - 19.00
Plats: Humanistiska biblioteket

MEDVERKANDE: Marita Rhedin, universitetslektor i musikvetenskap, Göteborgs universitet. MejTrio: Marita Rhedin, Jonas Liljeström (fiol), Emil Pernblad (gitarr).

Det öppna programmet återkommer med ett nytt program i vår. Den första programpunkten är redan den 16 januari. Thomas Millroth föreläser då om Artist books. 

 

 

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2017-09-22 13:19

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen