Göteborgs universitetsbibliotek: Aktuellt: Nytt lexikon synliggör betydelsefulla svenska kvinnor

Nytt lexikon synliggör betydelsefulla svenska kvinnor

Nyhet: 2018-03-08

I dag lanseras Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, som lyfter fram tusen kvinnor och deras insatser i det svenska samhället under århundradena. Och framöver blir det tusen kvinnor till – minst.

Nästan 400 experter har bidragit till projektet, som har pågått under drygt två år och letts av en forskargrupp vid Göteborgs universitet.

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon blir en motvikt till alla uppslagsverk i historien som mest har framhållit män.

– Tanken har funnits mycket länge, det har bara varit en fråga om tid och pengar. Från början var planen en bok, men eftersom det dröjt så länge har vi gjort en databas i stället och det är jag mycket glad över. Så mycket mer tillgänglig och användbar, säger Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och en av projektledarna.

Fritt tillgängligt på svenska och engelska

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon presenteras den 8 mars och kommer att finnas fritt tillgängligt på både svenska och engelska. Vem som helst kan använda det – från en intresserad allmänhet till yrkesgrupper som lärare, forskare och journalister.

Databasen består av tusen artiklar om kvinnor som på något sätt har gjort betydande insatser i det svenska samhället, från medeltiden fram till i dag. Många av kvinnorna som skildras är pionjärer inom sitt område, exempelvis första kvinnliga läkaren och prästen.

Starkt engagemang för samhällets utsatta

I övrigt visar materialet att kvinnors engagemang för samhällets utsatta har varit starkt genom historien, menar Lisbeth Larsson. Under 1800-talet blev till exempel många kvinnor lärare, missionärer och sjuksköterskor.

– Man kan se deras idoga och imponerande kamp för att utbilda, upprätta skolor, barnhem, vårdinrättningar och andra sociala institutioner. Hur de helt enkelt bygger välfärden innan samhället var berett och ger sig ut i världen för att läka de sår och mildra umbärandena under de stora krigen. Under 1900-talet mångfaldigas yrkesvalen, men samma tendens finns där. Kvinnor är alltid beredda att rycka ut.

Arbetet med Svenskt kvinnobiografiskt lexikon tar inte slut i och med lanseringen.

– Vi kommer att arbeta vidare och lägga in ytterligare tusen kvinnor de närmaste åren. Sedan får förmodligen andra ta över. Det finns hur mycket som helst att göra!

 

Välkommen till presentationen av Svenskt kvinnobiografiskt lexikon!

När: klockan 15.00 i dag den 8 mars, internationella kvinnodagen.

Var:Universitetsbiblioteket (UB), Renströmsgatan 4.

Bland talarna finns Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap, Maria Sjöberg, professor i historia, Marie Demker, dekan och professor i statsvetenskap, och Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi.

Mer information finns här.

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Från och med i dag klockan 15.00 går det att söka i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, som finns här: www.skbl.se

Databasen får användas fritt, men källa måste anges.

Kontakt
Lisbeth Larsson, projektledare, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet,
e-post: lisbeth.larsson@lir.gu.se, telefon: 0708-16 30 58

 

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2017-09-22 13:19

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen