Göteborgs universitetsbibliotek: Biblioteket lyfter FN:s globala mål med utställningar

Biblioteket lyfter FN:s globala mål med utställningar

Göteborgs universitetsbibliotek uppmärksammar under 2018 FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Det gör vi här på vår webbplats och med utställningar på biblioteken.

De globala målen för hållbar utveckling

Vid FN:s toppmöte hösten 2015 antog världens stats- och regeringschefer 17 globala mål för hållbar utveckling. Världens länder har åtagit sig att verka för att uppnå fyra fantastiska saker till 2030.

• Att avskaffa extrem fattigdom.
  • Att minska ojämlikheter.
  • Att lösa klimatkrisen.
  • Att främja fred och rättvisa.

Med sina 17 mål och 169 delmål är Agenda 2030 den mest ambitiösa överenskommelsen för hållbar utveckling som världens ledare någonsin har antagit.

De globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Alla behövs!

De globala målen förenar världens länder genom en universell agenda och kräver att alla länder - såväl rika som fattiga - agerar både nationellt och globalt för att målen ska uppnås fram till år 2030.

Det är inte FN som ansvarar för målens genomförande, utan respektive land. I Sverige har alla ministrar i regeringen ett ansvar för genomförandet, men agendan kräver att även näringslivet, akademin, civilsamhället och privatpersoner engagerar sig.

Läs mer om de globala målen för hållbar utveckling

Utställningar på biblioteken

De olika biblioteken lyfter varsitt mål som som stämmer överens med respektive fakultets inriktning. I perioder under året har våra bibliotek utställningar med intressant forskning och litteratur som anknyter till målens olika ämnesområden.

Mål 9. Hållbar industri, innovationer och infrastrukturMål 9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Var: Ekonomiska biblioteket, Vasagatan 1
När: 16 april – 31 maj