Göteborgs universitetsbibliotek: Carl von Linné och hans lärjungar

Carl von Linné och hans lärjungar

Klicka för en större bildI samband med 300-årsminnet av Carl von Linnés födelse visades den 2 mars – 4 maj 2007 i Centralbibliotekets utställningshall några axplock ur UB:s samlingar: handskrifter, originalutgåvor av Linnés och hans lärjungars verk samt arbeten om deras liv, forskning och upptäcktsresor.. Botaniska trädgården i Göteborg bidrog med lite grönska – en imponerande kaffeplanta.

Vid invigningen höll Karin Berglund (journalist och författare som senare under våren utkom med biografin "Jag tänker på Linné) ett uppskattat anförande.

Fauna Svecica. Stockholm 1746

Fauna Svecica. Stockholm 1746 (klicka för en större bild)Förtecknar 850 insekter och 500 andra djurarter – den allra första nationsfaunan från något land. Frontespisen (bladet framför titelbladet) avbildar den efesiska Artemis.

Museum Tessinianum … Stockholm 1753

Museum Tessinianum … Stockholm 1753 (klicka för en större bild)Linnés vän och gynnare Carl Gustaf Tessin hyllades med denna pampiga volym som rymmer en katalog över Tessins samlingar av petrifikat och mineral.

Sponsalia Plantarum, eller Blomstrens Biläger … Stockholm 1750

Sponsalia Plantarum, eller Blomstrens Biläger … Stockholm 1750 (klicka för en större bild)Jämte "De sexu plantarum" Linnés viktigaste skrift om den botaniska befruktningen och fröspridningen.

Wästgöta-Resa … Stockholm 1747

Wästgöta-Resa … Stockholm 1747 (klicka för en större bild)Resan företogs den regniga och kalla sommaren 1746. Man besökte också Bohuslän.

”Det är wist at när gossen war olåtig och på intet annat sätt blidkas kunne, töstnade han straxt, så snart man gaf honom en blomma i handen.”

Ur Linnés  Vita Caroli Linnaei (klicka för en större bild)Ur Linnés egen Vita Caroli Linnaei, utgiven på uppdrag av Uppsala universitet 1957.

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster