Göteborgs universitetsbibliotek: Samhällsvetenskapliga bibliotekets historia

Kurs- och tidningsbibliotekets historia

Göteborgs stadsbibliotek byggdes år 1900 i den tidens jugendstil. Huset var avsett både som bibliotek för den nystartade Göteborgs högskola och som ett bibliotek för staden för ”alla som söker kunskap”. Huset, som vid invigningen den 6 oktober 1900, gick under benämningen ”Bokpalatset” eller ”Bokslottet i Haga” ritades av arkitekt Hans Hedlund.

Sven Adolf Hedlund, tidningsman och politiker i Göteborg, fanns med som en stark pådrivare och initiativtagare både till Göteborgs högskola och biblioteket. Per Hasselbergs byst av Hedlund finns utanför huset.

Exteriören är i rött tegel med infattningar av kalksten. Vid den pampiga entrédörren finns en marmorportal och hela huset vilar på en granitsockel.
Portalen är formad i en båge med huggna dekorationer runt porten. I sockeln finns inhuggna bladornament av den skotska nationalblomman tistel vilket påminner om att flera av donatorerna var av skotsk härkomst.
På taket finns en stenbalustrad med små torn, troligen för att dölja ventilation och skorstenar.

Lokalerna i entréplanet är pampiga med högt i tak, vägg- och takpaneler, stora mässingskronor och blomgirlander i jugendstil.
Den stora läsesalen har valv i taket och jättelika rundbågsfönster. Ett galleri med räcke går längs ena långväggen och i fonden hänger en stor målning av Carl Wilhelmson, ”Allegori över bildningen”.
Tavlan målades till platsen och beställdes/donerades av Pontus Fürstenberg. Målningen är 5 meter bred och 2,5 meter hög.

År 1926 var bokmagasinen fulla och huset byggdes ut till öster. Arkitekt den här gången var sonen till Hans Hedlund, Björner Hedlund.

1954 flyttade biblioteket till byggnaden vid Näckrosdammen och huset kom att inrymma andra verksamheter. Här flyttade stadsarkiv och museikansli in och den stora läsesalen fungerade som gymnastiklokal åt Samskolans elever. Stuckaturer förstördes, väggdekorationer målades över och tavlan flyttades till Polhemsgymnasiets bibliotek.

1994-95 skedde en omfattande restaurering av huset under ledning av arkitektfirman Erséus, Frenning och Sjögren samt med konservatorer och experter från Göteborgs museer.
Färgsättning, tapeter och inredning återställdes och Wilhelmssons tavla kom åter på sin plats. Arkitekterna tilldelades 1996 inredningspriset ”Guldstolen”.

September 1995 öppnade huset på nytt som en enhet inom universitetsbiblioteket med namnet Kurs- och tidningsbiblioteket. Under 2013 flyttar samhällsvetenskaplig service in i huset från Humanistiska biblioteket och enheten byter namn till Samhällsvetenskapliga biblioteket.

Exteriörbild, Samhällsvetenskapliga biblioteket

Snabbvägar