Göteborgs universitetsbibliotek: Kom igång med Zotero

Kom igång med Zotero

Zotero är en programvara som hjälper dig att samla och ordna dina referenser och pdf-filer. Med Zotero blir det enklare att infoga källhänvisningar i texten och skapa en litteraturlista när du skriver ett arbete.

Ladda ner och installera Zotero

Zotero är ett kostnadsfritt program som du kan använda tillsammans med webbläsarna Firefox, Chrome och Safari. Ladda ner programmet från Zotero.org.

Börja använda Zotero

Nu kan du börja ladda ner referenser till ditt Zotero-bibliotek från databaser och söktjänster. Du kan spara och organisera referenserna tillsammans med bifogade pdf-filer, infoga referenserna i ditt Word-dokument och skapa litteraturlistor enligt olika referensstilar. Det är också möjligt att göra anteckningar, spara kopior på webbsidor, skapa grupper och dela referenser med andra.

Så kommer du igång
För att lära dig grunderna i programmet kan du besöka Zoteros webbplats eller komma på bibliotekets guidade visningar av Zotero. 

Zoteros webbplats
Tid och plats för visningar av Zotero

Ladda ner anpassade stilmallar
Om du vill använda dig av någon annat referensstil än till exempel APA, Vancouver eller Chicago kan du ladda ner färdiga stilmallar från Zoteros webbplats. Där finns även varianter av de vanligaste referensstilarna anpassade för speciella publikationstyper.

Om Zoteros stilmallar

Hitta fulltext direkt
Du kan använda bibliotekets länkserver för att hitta artiklar eller e-böcker i fulltext genom ditt Zotero-bibliotek. Gör så här för att lägga till adressen till länkservern:

  1. Välj Avancerade inställningar i Zotero.
  2. Fyll i följande adress i fältet Länkserver:
    http://www.ub.gu.se/dynamiskt/cgi-bin/link_resolver/link_resolver.cgi
  3. Spara.

Nu kan du komma åt fulltexten direkt från en referens i ditt Zotero-bibliotek genom funktionen Sök på biblioteket.

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2017-07-06 14:59

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen