Göteborgs universitetsbibliotek: Programvaror för UB:s tjänster

Programvaror för UB:s tjänster

Information om programvaror som Göteborgs universitet tillhandahåller genom licens samt om fria programvaror som används till UB:s tjänster.

Programvaror med licens genom Göteborgs universitet

Göteborgs universitet har tillsammans med Chalmers köpt licens på en del programvaror som studenter och anställda vid universitetet och Chalmers kan använda.

Studenter har tillgång till en rad olika programvaror såsom EndNote, SPSS och Wordfinder med mera via studentportalen. Genom att ladda ner WordFinder får man tillgång till Nordsteds ordböcker.

EndNote för referenshantering

SPSS för statistikbearbetning

Studenter med läshinder

Universitetet har köpt särskild programvara för studenter med läshinder eller synnedsättning. Programmen kan installeras på universitetets datorer. De flesta av dessa program kan även installeras på studentens hemdator och får användas under hela studietiden.

Aktuella programvaror är EasyProducer, EasyReader, Saida, Spellright, Stava Rex (tidigare Stava Rätt), SuperNova och WordFinder. Vi har också Gustavas ordböcker som endast kan installeras på universitetets datorer.

Studenter kan ladda ner programvarorna via Studentportalen.

App för att läsa tidskrifter i surfplattan

Med appen Browzine kan du läsa ett urval tidskrifter som Göteborgs universitetsbibliotek prenumererar på direkt i din surfplatta eller mobil.

Du kan bland annat:

  • söka tidskrifter efter titel eller ämne
  • enkelt se innehållsförteckningar från tidigare nummer
  • skapa en personlig bokhylla med dina favorittidsskrifter
  • få alerts när nya nummer är tillgängliga
  • exportera till Zotero automatiskt
  • enkelt öppna artiklarna i andra läs- och referenshanteringsprogram (till exempel Mendeley) förutsatt att du har dessa på din surfplatta

Du kan ladda ner appen från App store eller Google play. När du laddat ned appen väljer du "Göteborgs Universitet" och sedan loggar du in med ditt x-konto eller studentkonto (gus-id).

Lista över de tidskriftsförlag som finns representerade i BrowZine

Fria programvaror för UB:s tjänster

Dessa laddas ned gratis och används för att söka i några av databaserna, för att se bilder i ett digitaliserat arkiv samt för läsning av pdf-filer.

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2018-04-04 15:00

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen