Göteborgs universitetsbibliotek: Herbert Blomstedt Collection

Herbert Blomstedt Collection

Herbert Blomstedt, en av världens främsta dirigenter, har donerat sin samling till Göteborgs universitetsbibliotek.

Samlingen
Samlingen är omfångsrik och omfattar ca 500 hyllmeter. Den består av musiklitteratur och musikalier, handskrifter och faksimilutgåvor av gamla handskrifter samt skönlitteratur. Här finns en unik musiksamling från sjuttonhundratalet, som har huserat på Östanå Slott i Uppland fram till dessa dagar. Det finns också svensk, tysk och engelsk, litteratur om konst, filosofi, religion, historia, kulturhistoria samt tidskrifter. Ett stort antal av bokverken är förstautgåvor. Utöver detta finns även personlig korrespondens och en filatelistisk samling. Den största delen av musikmaterialet, litteratur, partitur och andra noter samt inspelningar, finns kvar i Herbert Blomstedts ägo, då han fortfarande är verksam som dirigent.

Herbert Blomstedt Collection är tillgänglig för studier och forskning. Samlingen är sökbar i Libris och Supersök, på ämnesord, författare och titlar samt som en fritextsökning på ”Herbert Blomstedt Collection” . Det mest värdefulla materialet förvaras i bibliotekets raritetskammare.

"Att ligga skavfötters med Shakespeare"

Herbert Blomstedt föreläser vid invigningen av samlingen på Humanistiska biblioteket den 21 maj 2015.

Herbert Blomstedt

Herbert Blomstedt föddes 1927 i Massachusetts, USA av svenska föräldrar. Efter några år återvände de till Sverige. Herbert Blomstedt räknar framför allt Göteborg som sin uppväxtstad och där har han fått sin första musikutbildning. Särskilt viktig var hans violinlärare Lars Fermæus, som också var konsertmästare i Göteborgs Symfoniorkester.

Herbert Blomstedt studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt musikforskning vid Uppsala Universitet. Han studerade senare dirigering för bland annat Igor Markevitch och Leonard Bernstein, nutida musik i Darmstadt samt barockmusik och uppförandepraxis vid Schola Cantorum i Basel. Han debuterade med Kungliga Filharmonikerna 1954.

År 1999 utnämndes han till hedersdoktor vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet och har medverkat i planeringen av universitetets masterutbildning i orkesterspel (Swedish National Orchestra Academy) vid Högskolan för scen och musik.  

Världsberömd dirigent
Han har varit chefsdirigent för följande orkestrar:

1954-1962     Norrköpings symfoniorkester
1962-1968     Oslo Filharmoniske orkester
1967-1977     Danska radions symfoniorkester
1975-1985     Säschsische Staatskapelle Dresden
1977-1982     Sveriges Radios symfoniorkester

1985-1995     San Fransisco Symphony Orchestra
1996-1998     NDR Sinfonieorchester Hamburg
1998-2005     Gewandhausorchester Leipzig

Han är dessutom hedersdirigent för ett antal orkestrar och har fått ett stort antal priser och utmärkelser. År 2012 erhöll han Serafimerorden ”för synnerligen framstående insatser för svensk musik”. Han är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien sedan 1965. I samband med Herbert Blomstedts 80-årsdag instiftade Kungl. Musikaliska Akademien Herbert Blomstedtstipendiet, vilket delas ut vartannat år till en ung dirigent.

Samlingens möjligheter
Samlingen visar Blomstedts breda intresse för musik, konst, litteratur och vetenskap. Boksamlandet har varit viktigt för Blomstedt för att sätta sig in i kulturer och länder han verkar i, bland annat Norge, Danmark, Tyskland, USA. Samlingen väcker frågor vad detta breda kulturintresse kan ha inneburit för Blomstedts konstnärliga utveckling.

Samlingen skulle kunna betraktas som ett försök att samla litteratur för att ge såväl en svensk som en europeisk kulturell helhetssyn. Samlingens värde är således mångfaldigt: dels ger den en helhetsbild av kulturmänniskan Blomstedt, dels är det för den botaniserande bokfrälste ett Schlaraffenland som ger oanad stimulans. Att vandra längs med bokhyllorna ger ständiga associationer och ger aptit på läsning och att få fördjupa sin bildning.

Kontaktinformation

Handskriftsavdelningen
Box 222
405 30 GÖTEBORG

Besöksadress:
Renströmsgatan 4

Leveransadress:
Lundgrensgatan 1,
412 56 GÖTEBORG

Telefon:
031-786 17 13
031-786 14 30

Kontaktformulär

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2023-11-13 14:48

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen