Göteborgs universitetsbibliotek: Källkritik på nätet

Källkritik på nätet

I princip vem som helst kan publicera vad som helst på internet. Kom därför ihåg att du själv får bedöma kvaliteten på material du hittat på webben.

När du granskar webbplatser handlar det i huvudsak om att försöka avgöra om innehållet är trovärdigt och om du kan lita på författare eller utgivare. Ett sätt att skapa dig en uppfattning om tillförlitligheten är att kontrollera informationen i vissa delar av webbplatsen.

Kriterierna för granskning av webbaserat material är desamma som för tryckt material, men det finns ytterligare några saker som du kan kontrollera när det gäller källkritik på nätet.

Författare/Utgivare

Kan du hitta några uppgifter om författaren?
Ofta kan du leta på Kontakta-, Hjälp-sidor eller sidor som handlar om webbplatsen.

Vilken organisation står bakom informationen? Är det kanske en privatperson och ingen organisation?
Seriösa organisationer presenterar sig oftast tydligt och är måna om att det ska vara enkelt att kontakta dem. Många privatpersoner har ambitiösa och seriösa webbsidor med saklig och korrekt information. Tänk dock på att granska även dessa kritiskt, för att förstå vad det är som publiceras och varför.

Webbadress

Kan du dra några slutsatser av hur URL:en ser ut?
Webbadresser, URL:er, är bland annat uppbyggda av huvud- och toppdomäner: www.huvuddomän.toppdomän . Vissa URL:er ger en uppgift i klartext om vem som ligger bakom materialet, till exempel www.skolverket.se . Vid längre URL:er kan du backa i adressfältet, och därmed se vem/vilka som är ansvariga för sidan. Lär dig gärna känna igen några toppdomäner, för att snabbt kunna dra slutsatser om vilken typ av webbplats du är inne på:
.com   kommersiella företag
.gov   government (am)
.edu   utbildning (am)
.org   organisationer (am)

Domänkontroll
För att kontrollera vem som äger en domän i Sverige kan du använda dig av tjänsten www.iis.se. På www.allwhois.com kan du söka på domäner från hela världen.

Aktualitet

Kan du hitta uppgifter om när webbsidan skapades eller uppdaterades?
Ofta finns det uppgift om när sidan uppdaterades längst ner på webbsidan. När materialet senast uppdaterades ger en vink om hur ofta författaren kontrollerar att fakta stämmer och att länkar till andra webbsidor fungerar. Ofta anger författaren inte exakt vad som ändrats, utan bara datum för senaste ändringen. Det kan därför vara svårt att veta hur mycket materialet förändrats sedan tidigare uppdateringar. Ta gärna hjälp av Wayback Machine , som arkiverar webbsidor från 1996 och framåt. Här kan du söka på en webbadress och se hur innehållet på webbplatsen har förändrats genom tiderna.

Bild: jordglob

Kontaktinformation

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2018-03-29 12:41

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen