Göteborgs universitetsbibliotek: Sökteknik

Sökteknik

Med hjälp av några enkla söktekniker kan du styra din sökning och få de träffar du vill ha.

Kombinera sökord

Genom att kombinera dina sökord på olika sätt kan du avgränsa eller vidga din sökning. Detta gör du genom att använda OCH/ELLER:

miljö OCH konsumtion

OCH avgränsar dina träffar. Alla sökorden måste finnas med i träffarna. De flesta söktjänster gör automatiskt en OCH-sökning. Därför är det viktigt att inte skriva för många sökord på en gång. Börja istället med ett eller två sökord och lägg därefter till ett sökord i taget.

miljö ELLER hållbar utveckling

ELLER breddar din sökning och ger dig fler träffar. Det räcker om ett av sökorden finns med i träffarna. Detta är användbart när du vill söka på synonymer till ditt sökbegrepp.

Film: Sök med AND och OR

Trunkering

Trunkering är ett annat sätt att vidga din sökning. Du söker då på ordstammen med olika ändelser. Ofta trunkerar man med asterisk (*). Vissa söktjänster har automatisk trunkering . I söktjänster som Google och Google Scholar kan du inte trunkera. I bibliotekskataloger och databaser styr du själv över om sökorden ska trunkeras eller ej. Tänk på att oönskade ändelser och sammansättningar också kan komma med.

Exempel: miljö* = miljö, miljön, miljöarbete, miljöaspekter, miljöfaktorer, miljöfarlig, miljöfrågor, miljöförstörelse, miljöpåverkan osv.

Trunkering kan ge många träffar men i kombination med andra sökord kan trunkering vara användbart för att vidga ett eller flera av dina sökord. Testa dig fram!

Frassökning

När du vill söka på sammansatta begrepp behöver du använda dig av frassökning. Sätt orden inom citationstecken, till exempel "hållbar utveckling", för att hålla ihop orden. Genom frassökning begränsar du antalet träffar till material som verkligen handlar om hållbar utveckling, och slipper irrelevanta träffar där "hållbar" och "utveckling" står långt ifrån varandra i texten och handlar om något helt annat.

Fältsökning

I många söktjänster finns möjlighet att göra en avancerad sökning. Genom att skriva in dina sökord i olika fält i det avancerade sökgränssnittet väljer du att söka på titel, författare eller ämnesord. Genom en sådan här så kallad fältsökning kontrollerar du var någonstans i träffarna dina sökord ska finnas. Fältsökning avgränsar din sökning och resultatet blir alltså färre träffar.

Sökprocessens olika faser

Kontaktinformation

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2018-03-21 15:46

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen