Göteborgs universitetsbibliotek: Sök artiklar

Artiklar

Artiklar publiceras vanligtvis i tidskrifter eller dagstidningar. Du hittar dem genom att söka i Supersök eller i olika databaser.

Artiklar i tidskrifter

Hitta en specifik artikel

När du behöver hitta en artikel där du känner till titel och författare kan du använda Supersök, som innehåller ett stort antal referenser till artiklar. Supersök täcker alla ämnesområden och publikationstyper och träffmängderna kan därför bli stora, avgränsa din sökning på artiklar för att lättare hitta i träfflistan. När du hittat artikeln får du reda på om tidskriften finns i fulltext eller i tryckt form på något av biblioteken.

Till Supersök

Om du inte hittar artikeln i Supersök och du vet i vilken tidskrift den är publicerad kan du söka efter tidskriftstiteln i vår tidskriftslista. Även där får du reda på om tidskriften finns i fulltext eller i tryckt form.

Till tidskriftslistan
 

Hitta artiklar inom ett ämne

När du vill söka efter flera artiklar inom ett visst ämne kan du använda någon av bibliotekets ämnesspecifika databaser. En del databaser innehåller artiklar i fulltext, medan andra databaser bara innehåller referenser till artiklar. Om du följer länken FIND@GU som finns vid varje artikelreferens får du reda på om tidskriften finns i fulltext eller i tryckt form. Länken ser ut så här:

Find@GU

Till databaslistan

Hitta vetenskapliga artiklar

Artiklar som publiceras i vetenskapliga tidskrifter går igenom en granskning (peer review) innan publicering. Granskningen utförs av experter inom ämnesområdet, för att säkerställa att artikeln håller hög vetenskaplig kvalitet.

Både i Supersök och i de flesta ämnesdatabaserna kan du avgränsa din sökning för att endast få fram peer review-granskade vetenskapliga artiklar.

För att göra metodiska sökningar efter vetenskapliga artiklar rekommenderar vi att du använder bibliotekets ämnesspecifika databaser. Där hittar du den senaste forskningen inom ämnesområdet och kan använda databasens skräddarsydda sökfunktioner för att få ett bra träffresultat.

Hitta fritt tillgängliga artiklar

Vetenskapliga artiklar som publiceras open access är fritt tillgängliga, du behöver alltså inte vara kopplad till något universitet för att få tag på och läsa dessa artiklar. Du hittar open access-publicerade artiklar i bibliotekets databaser men också öppet på webben. Du kan ladda ned och använda dig av tillägg i webbläsaren, så kallade plugins, för att lättare hitta tillgängliga artiklar på webben.

Öppna söktjänster och plugins

I bibliotekets tidskriftslista kan du se vilka tidskrifter som publicerar open access genom en orange hänglåssymbol bredvid tidskriftens namn.

Till tidskriftslistan

Om du har hittat en artikel som är låst och som biblioteket inte kan ge dig tillgång till kan du använda dig av tillägget Open Access Button i din webbläsare. Då kan du skicka en förfrågan till artikelförfattaren om att placera artikeln i ett öppet vetenskapligt arkiv.

Läs mer om open access

Hämta eller beställa tryckta tidskrifter

En del av bibliotekens tryckta tidskrifter finns i bibliotekens öppna hyllor, tillgängliga för dig att hämta och låna själv. Äldre tidskriftsnummer finns i stängda magasin. Dessa måste du beställa fram.

Låna och beställa på biblioteket

Artiklar i dagstidningar

Tidningsartiklar finns på mikrofilm eller i fulltext. Du kan söka efter tidningsartiklar i bibliotekets databaser inom dagspress.

Hitta dagstidningar och tidningsartiklar

Komma åt artiklar i fulltext

Du som är student eller anställd har tillgång till artiklar i fulltext genom universitetets nätverk, eller genom att logga in med ditt GU-konto om du befinner dig utanför campus. Alla som besöker universitetsbiblioteket kan använda våra datorer för att komma åt artiklar i fulltext.

Om att komma åt e-resurser utanför universitets nätverk

Om vi inte har artikeln du behöver

Om du behöver en artikel som inte finns på universitetsbiblioteket kan du beställa en kopia av artikeln. Vi skickar då efter kopian från ett annat bibliotek, och meddelar dig när du kan hämta den.

Om beställning av artiklar

Kontaktinformation

Kontaktformulär

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2018-02-12 10:52

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen