Göteborgs universitetsbibliotek: E-böcker

E-böcker

En e-bok är en elektronisk bok som du kan läsa i din dator, mobiltelefon eller surfplatta. Du hittar e-böcker i Supersök.

Hitta e-böcker

Använd Supersök för att hitta e-böcker. Du kan söka på ämne, författare, boktitel eller kapiteltitel, och ibland ord ur hela innehållet i e-boken. Filtrera på Böcker och Fulltext online för att begränsa ditt sökresultat till e-böcker.

Till Supersök

Så loggar du in
Du som är student eller anställd har tillgång till bibliotekets e-böcker genom universitetets nätverk, eller genom att logga in med ditt GU-konto. Du som tillhör allmänheten har tillgång till vissa av e-böckerna endast om du använder bibliotekets datorer.

Läsa och ladda ner

Du kan läsa e-böcker i datorn, mobilen eller på en surfplatta. För att öppna och läsa en e-bok räcker det oftast med att öppna den direkt i webbläsaren. Vissa e-böcker kräver att du har en pdf-läsare eller att du laddar ner gratisprogrammet Adobe Digital Editions innan du kan läsa dem.

Lånetid
Det finns olika modeller för hur länge du kan låna en e-bok:

  • Låna boken i 24 timmar och förnya direkt vid behov. Det gäller både vid nedladdning av boken till din egen dator eller för läsning online.
  • Boken behöver inte lånas ut. Du läser den istället direkt i webbläsaren. En person åt gången kan läsa boken. Efter 15 minuters inaktivitet blir boken ledig för nästa person att läsa. Ett kösystem för detta finns.
  • Boken behöver inte lånas ut. Du läser den direkt i webbläsaren och den kan läsas av flera personer samtidigt.

Vad som gäller i varje speciellt fall framgår när du hittat fram till boken.

Villkor för utskrift och nedladdning
Biblioteket köper eller prenumererar på e-böcker från många leverantörer och förlag. Villkoren för utskrift, nedladdning och antal samtidiga användare kan variera mycket.

Vanligtvis är det tillåtet att skriva ut eller ladda ner enstaka kapitel för eget bruk och skicka vidare till personer inom Göteborgs universitet. Det är sällan tillåtet att skriva ut en hel e-bok eller sälja eller tillgängliggöra innehåll i e-boken via andra webbplatser eller webbtjänster.

Eftersom villkoren för användning av e-böcker skiljer sig åt, kan du behöva ta reda på vad som gäller hos de olika leverantörerna och förlagen.

Leverantörernas villkor för användning av e-böcker

Tips när du använder e-böcker
När du ska använda en e-bok är det en fördel att lägga upp ett eget användarkonto. Användarkonton är alltid avgiftsfria. Kontot ger dig möjlighet att:

  • markera i texter
  • anteckna i boken och spara dina anteckningar för att sedan öppna dem i ett ordbehandlingsprogram. Vid ett omlån kan du aktivera dina anteckningar på nytt
  • samla litteraturen i en egen bokhylla

Många e-böcker har en uppläsningsfunktion. Sätt på talsyntes för att lyssna på hela eller delar av texten.

Kontakta oss om e-böcker

Kontakta oss om du behöver hjälp med e-böcker.

Fyll i kontaktformulär

Hjälpsidor e-böcker

Distansåtkomst till e-resurser

Kontaktinformation

Kontaktformulär

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2018-04-19 09:47

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen