Göteborgs universitetsbibliotek: Sök arkiv (avpublicerad)

Sök arkiv (avpublicerad)

Detaljpost

 
Arkiv Handlinga rörande föreningen Idun, Göteborg 
Arkivnummer KvinnSam  B 27
Arkivbildare Idun, Göteborg     
Tid 1924 - 1999 
Omfång 21 vol. + 11 band, 1 skylt 
Anmärkning Tilläggsacc. 20011106 
Beskrivning Föreningen Göteborgs Idun bildades 1924. I den första versionen av stadgarna står att det är en sällskaplig förening av kulturellt intresserade kvinnor inom olika verksamhetsområden, att den är opolitisk och har till uppgift att ställa till medlemmarnas förfogande en dagligen tillgänglig lokal med tidningar, tidskrifter och uppslagsböcker och tillfälle för samspråk och klubbliv. Ändamålsparagrafen ändras något med tiden, på 80-talet har föreningen till uppgift att ordna föredrag om vetenskap, konst, litteratur och musik, anordna cirklar och studiebesök och stödja ideell verksamhet av social natur.
För att finansiera föreningen och dess lokal på Avenyn startade man ett aktiebolag (AB Göteborgs Idun) med 400 aktier, som gick i likvidation 1940, och föreningen skrev då till aktieägarna och bad dem skänka sina aktier till föreningen, vilket de så småningom tycks ha gjort. För att förvalta huset man senare köpte på Storgatan 47, bildade man Fastighetsföreningen Storgatan 47. (1980 sålde man dock huset, upplöste fastighetsföreningen och flyttade till nya lokaler på Södra Vägen.) I arkivet finns alltså protokoll och andra handlingar även från fastighetsföreningen och aktiebolaget, separat från föreningens protokoll.
Föreningen har haft olika slags verksamhet genom åren - hyrt ut lokaler till andra föreningar på Storgatan 47, bedrivit restaurang med alkoholutskänkning, hållit basarer för Rädda Barnen, ordnat föredrag, kurser, kulturevenemang, resor, utflykter och fester.
Volym 1 lämnades in i februari 1972 av Eva Hallberg. De följande volymerna lämnades in 6 november 2001 av Karin Lindahl-Rydja.
 
Arkivförteckning Handlinga rörande föreningen Idun, Göteborg

Obs! Handskriftsdatabasen har flyttat

Bibliotekets handskriftsdatabas har flyttat till plattformen Alvin, vilket innebär att dessa söksidor kommer att stängas. Sök istället handskrifter i Alvin.

Kontaktinformation

Kontaktformulär

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2017-07-03 15:34

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen