Göteborgs universitetsbibliotek: Digitalisering av material

Digitalisering av material

Alla kan beställa digitalisering av tryckt material från universitetsbibliotekets samlingar. För dig som är student eller forskare är det gratis att beställa digitalisering, medan det innebär en kostnad för övriga personer.

Beställa digitalisering

Du kan beställa digitalisering av alla typer av tryckt material, förutsatt att det finns i bibliotekets samlingar och att verket är upphovsrättsfritt.

Beställ digitalisering

Kontrollera om verket är upphovsrättsskyddat

Om upphovspersonen varit avliden mer än 70 år kan verket användas fritt. Om verkets författare inte är känd kan det användas fritt 70 år efter utgivningsdatum. I den nationella bibliotekskatalogen Libris kan du kontrollera när en författare till ett verk avled.

Till Libris

Kostnad

För dig som är forskare eller student vid Göteborgs universitet är det gratis att beställa digitalisering av enskilda verk.

För privatpersoner och forskare vid andra universitet kostar digitalisering tre kronor per bild. Normalt motsvarar en sida en bild. Vid stora beställningar och projekt prissätter vi enligt offert. Kontakta oss för ett anbud. Alla priser är exklusive moms.

Leverans

När verket är digitaliserat får du en länk till materialet via e-post. Om du har tillgång till en FTP-server kan vi lägga materialet där. Leveranstid är normalt tio arbetsdagar efter att vi har fått tillgång till det tryckta verket, eller enligt en överenskommen leveransplan. 

Format
Vi levererar det digitaliserade materialet i form av en sökbar PDF-fil. Det är också möjligt att få följande filformat utan extra kostnad:

  • Högupplösta TIFF-bilder på hela verket.
  • Högupplösta JPEG-bilder på hela verket.
  • OCR-tolkad text i textformat.

Kontrollera att biblioteket har materialet

Kontrollera gärna att Göteborgs universitetsbibliotek verkligen har materialet du behöver innan du gör en digitaliseringsbeställning.

Sök och hitta bibliotekets material

Större beställningar och projekt

Om du som forskare vid Göteborgs universitet söker medel för ett större finansierat projekt som innehåller digitalisering, bör du involvera biblioteket redan på ett tidigt stadium. Vi hjälper till med att kostnadsberäkna och planera digitaliseringen.

  • Ivar Arosenius arkiv - samarbete med Litteraturbanken
  • Byggforskningsrådets rapportserie - samarbete med Lunds tekniska högskola
  • Galluparkivet - samarbete med Svensk Nationell Datatjänst

Kontakta oss om digitalisering

Kontakta bibliotekets digitaliseringsteam om du har frågor som rör digitalisering.

Kontaktinformation

Kontaktformulär

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2019-01-07 16:14

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen