Kopierings- och fototjänster

Alla kan beställa skanning och kopiering av enstaka sidor ur bibliotekets samlingar. För anställda vid Göteborgs universitet är det gratis, medan det innebär en kostnad för övriga personer.

Skanning och kopiering av enstaka sidor

Biblioteket hjälper dig med skanning och kopiering av enstaka sidor ur våra samlingar, under förutsättning att materialet är upphovsrättsfritt. Du kan beställa skanning och kopiering ur såväl tryckt som handskrivet material, till exempel

 • enstaka sidor ur böcker
 • enstaka sidor ur handskrifter
 • brev
 • bilder
 • kartor

Det är ditt ansvar att kontrollera om materialet är skyddat av upphovsrätten.

Beställa skanning och kopiering

När du vill beställa skanning eller kopiering ska du fylla i ett beställningsformulär som finns på Humanistiska biblioteket. Hämta formuläret i bibliotekets läsesalsexpedition eller informationsdisk.

Kostnad

För dig som är anställd vid Göteborgs universitet är det gratis att beställa skanning och kopiering ur bibliotekets samlingar. För övriga personer innebär det en kostnad:

 • Tryckta kopior, svartvit: 10 kronor per sida.
 • Tryckta kopior, färg: 15 kronor per sida.
 • Digitala kopior (PDF): 5 kronor per sida.

50 kronor i startavgift tillkommer på varje enskilt kopieringsarbete. Alla priser är inklusive moms.

Kostnad vid specialbeställningar

Om du vill göra större beställningar eller specialbeställningar ska du kontakta biblioteket för ett kostnadsförslag. Det gäller vid beställning av följande:

 • större antal kopior
 • större format än A3
 • annan papperskvalitet än 80 gram
 • högre upplösning än 300 ppi
 • efterbehandling av bild.

Leverans

Biblioteket levererar digitala kopior med e-post. Om du vill ha filerna levererade på ett USB-minne istället, tillkommer en kostnad på 90 kronor plus eventuell portoavgift.

Om du beställt tryckta kopior kan du själv hämta ut dem på Humanistiska biblioteket. Vi kan också skicka papperskopiorna till din adress med post. Då tillkommer en portoavgift.

Format

En sida av originalet motsvarar normalt en skannad eller kopierad bild. Tryckta kopior levereras i formaten A4 eller A3, på 80-gramspapper. Digitala kopior levereras i form av tiff- eller jpeg-filer, med upplösning 300 pixlar per tum (ppi) och storlek 1:1.

Kontrollera om verket är upphovsrättsskyddat

Det är viktigt att du kontrollerar om verket du vill beställa ur är upphovsrättsskyddat. Om upphovspersonen varit avliden mer än 70 år kan materialet användas fritt. Om upphovspersonen inte är känd kan materialet användas fritt 70 år efter utgivningsdatum.

Du kan använda den nationella bibliotekskatalogen Libris för att hitta uppgifter om när en författare till ett verk avled.

Till Libris

Kopiering av hela verk eller artiklar

Du som behöver kopior av ett helt verk kan göra en digitaliseringsbeställning. Förutsättningen för att verket ska digitaliseras är att det finns i bibliotekets samlingar och är upphovsrättsfritt. När verket är digitaliserat får du en länk till materialet via e-post.

Om digitalisering av material

Om du behöver en bok eller tidskriftsartikel som inte finns på Göteborgs universitetsbibliotek kan du beställa fjärrlån. Vi lånar då in boken åt dig från annat bibliotek. Artiklar levererar vi i form av papperskopior.

Om fjärrlån av böcker och artiklar