Digitala kopior ur samlingarna

Alla kan beställa digitala kopior av material från bibliotekets samlingar. Det är gratis för dig som är medarbetare eller student vid Göteborgs universitet, medan det innebär en kostnad för övriga personer. För större finansierade projekt gäller offert.

Beställ digitala kopior

Du kan beställa digitisering, det vill säga digitala kopior, av alla typer av material, förutsatt att det finns i bibliotekets samlingar och är upphovsrättsfritt.

Om du vill beställa digitisering av ett upphovsrättsskyddat verk måste du visa att du har upphovspersonens tillstånd att få en digital kopia.

  • Om du inte är medarbetare eller student vid Göteborgs universitet behöver du ange din postadress samt personnummer eller organisationsnummer så att vi kan fakturera digitiseringen.

    Kostnad för digitisering


    Beskriv din fråga

Kontrollera upphovsrätten

Det är viktigt att du kontrollerar om materialet är skyddat av upphovsrätten innan du gör en beställning. Materialet kan användas fritt om upphovspersonen har varit avliden mer än 70 år. Om upphovspersonen inte är känd blir materialet upphovsrättsfritt 70 år efter utgivningsdatum.

Du kan kontrollera när en författare till ett verk avled i den nationella bibliotekskatalogen Libris. Levnadsdata för fotografer, konstnärer och andra upphovspersoner hittar du i plattformen Alvin.

Mer information om upphovsrätt finns hos Patent och registreringsverket.

Visa tillstånd att digitisera upphovsrättsskyddat material

Om du vill beställa digitala kopior av upphovsrättsskyddat material, måste du visa att du har upphovspersonens tillstånd. Upphovspersonen ger sitt tillstånd genom att fylla i universitetsbibliotekets avtal för elektronisk publicering.

Kostnad

Medarbetare eller student vid universitetet

För dig som är medarbetare eller student vid Göteborgs universitet är det gratis att beställa digitala kopior av alla typer av material, till exempel böcker, tidningar, affischer, fotografier, vykort och handskrifter.

Övriga personer

För privatpersoner och forskare vid andra universitet har varje beställning en startavgift på 100 kronor som täcker digitisering upp till och med 25 sidor. Därefter tillkommer en kostnad på 4 kronor per bildfil. Normalt motsvarar en sida en bildfil. Alla priser är exklusive moms.

Observera att hela verk motsvarar fler bildfiler än sidor i boken eftersom vi digitiserar inledande sidor, för- och eftersättsblad samt omslag och utvik.

Finansierade beställningar och projekt

Vid stora finansierade beställningar och projekt som ska levereras enligt en önskad tidsplan prissätter vi enligt offert. Kontakta oss för ett anbud.

Leverans

När materialet är digitiserat får du en länk till de digitala kopiorna via e-post. Leveranstid är normalt tio arbetsdagar eller enligt en överenskommen leveransplan.

Format

Vi levererar det digitaliserade materialet i form av en sökbar pdf-fil. Det är också möjligt att få följande filformat utan extra kostnad:

  • Högupplösta tiff-filer på hela verket.
  • Högupplösta jpeg-filer på hela verket.
  • OCR-tolkad text i txt-format.

Större finansierade beställningar och projekt

Om du som forskare vid Göteborgs universitet söker medel för ett större finansierat projekt som innehåller digitisering, bör du involvera biblioteket redan på ett tidigt stadium så att vi kan leverera enligt önskad tidsplan. Vi hjälper till med att kostnadsberäkna och planera digitiseringen.

Kontakta oss om digitala kopior

Kontakta oss om du har frågor om digitisering av material från bibliotekets samlingar.

  • Beskriv din fråga