Kom igång med Zotero

Zotero är en programvara som hjälper dig att samla och ordna dina referenser och pdf-filer. Med Zotero blir det enklare att infoga källhänvisningar i texten och skapa en litteraturlista när du skriver ett arbete.

Ladda ner och installera Zotero

Zotero är ett kostnadsfritt program som du kan använda tillsammans med webbläsarna Firefox, Chrome och Safari. Ladda ner programmet från Zotero.org.

Börja använda Zotero

Nu kan du börja ladda ner referenser till ditt Zotero-bibliotek från databaser och söktjänster. Du kan spara och organisera referenserna tillsammans med bifogade pdf-filer, infoga referenserna i ditt Word-dokument och skapa litteraturlistor enligt olika referensstilar. Det är också möjligt att göra anteckningar, spara kopior på webbsidor, skapa grupper och dela referenser med andra.

Så kommer du igång

För att lära dig grunderna i programmet kan du besöka Zoteros webbplats eller komma på bibliotekets guidade visningar av Zotero.

Zoteros webbplats
Tid och plats för visningar av Zotero

Ladda ner anpassade stilmallar

När du installerar Zotero får du med dig ett antal vanliga referensstilar. Om du inte hittar den stil du vill använda finns det fler att hämta på Zoteros webbplats.

Om Zoteros stilmallar

Om du använder referensstilen APA kan du ladda ned bibliotekets egen stilmall, som är anpassad för att kunna referera till svensk lagstiftning. Använd vår stilmall när du vill referera till motioner, propositioner och Statens offentliga utredningar.

Ladda ner APA 7th (svensk lagstiftning)
Så installerar och använder du stilmallen

Hitta fulltext direkt

Du kan använda bibliotekets länkserver för att hitta artiklar eller e-böcker i fulltext genom ditt Zotero-bibliotek. Gör så här för att lägga till adressen till länkservern:

  1. Välj Avancerade inställningar i Zotero.
  2. Fyll i följande adress i fältet Länkserver:
    http://www.ub.gu.se/dynamiskt/cgi-bin/link_resolver/link_resolver.cgi
  3. Spara.

Nu kan du komma åt fulltexten direkt från en referens i ditt Zotero-bibliotek genom funktionen Sök på biblioteket.

Kontakta oss

Kontakta oss om du har frågor om Zotero.

  • Beskriv din fråga