Skriva ut, skanna och kopiera

Alla kan skriva ut, skanna och kopiera på bibliotekets skrivare. Utskriftstjänsten heter GUprint och fungerar på olika sätt för studenter, anställda och för biblioteksbesökare som tillhör allmänheten.

GUprint för studenter

Du som är student kan skriva ut, skanna och kopiera på bibliotekets skrivare genom att använda utskriftstjänsten GUprint. I Studentportalen finns instruktioner som hjälper dig att komma igång med GUprint. Där hittar du också studentpriser för utskrift och kopiering.

GUprint i Studentportalen

GUprint för anställda

Du som är anställd på universitetet kan använda bibliotekets GUprint-maskiner på samma sätt som på din arbetsplats.

GUprint för dig som tillhör allmänheten

Du som inte är ansluten till universitetet behöver köpa ett värdebevis eller ett utskrifts- kopieringskort för att kunna använda skrivarna.

Värdebevis

Med ett värdebevis kan du skriva ut alla filformat från bibliotekens datorer, e-posta dina utskrifter till skrivaren, samt kopiera och skanna.

Gör så här för att skaffa ett värdebevis:

1. Ansök om bibliotekskort om du inte redan har ett sådant.
  2. Köp ett värdebevis på något av biblioteken. Värdebevisen finns i två valörer: 20 kronor och 100 kronor.
  3. Ladda ditt utskriftskonto med koden på värdebeviset.

Utskrifts- och kopieringskort

Om du inte vill ha ett bibliotekskort men ändå behöver använda skrivarna, kan du köpa ett utskrifts- och kopieringskort. Med ett sådant kort du kopiera, men har begränsade möjligheter att skriva ut.

Utskrifts- och kopieringskort finns i två valörer: 20 kronor och 100 kronor. Köp ett kort i informationsdisken på något av biblioteken.

Kostnad per utskrift och kopia

Utskrifter och kopior varierar i pris beroende på om du väljer att skriva ut i svartvitt eller färg, enkelsidigt eller dubbelsidigt. Skanning är gratis.

Utskrifter och kopior Pris
Enkelsidig, svartvit A4 1,00 kr
Dubbelsidig, svartvit A4 1,85 kr
Enkelsidig, färg A4 3,00 kr
Dubbelsidig, färg A4 5,60 kr
Enkelsidig, svartvit A3 2,00 kr
Dubbelsidig, svartvit A3 3,90 kr
Enkelsidig, färg A3 4,50 kr
Enkelsidig, färg A3 8,50 kr

Så använder du skrivarna

Logga in på skrivaren

För att kunna skriva ut, skanna och kopiera behöver du logga in på skrivaren. Du som tillhör allmänheten loggar in med numret på ditt bibliotekskort och personnummer. Du som är student eller anställd loggar in med ditt GU-kort och pinkod, eller med ditt GU-konto.

Skriva ut

Det finns flera sätt att skriva ut till GUprint:

• Skriv ut från bibliotekets datorer. Välj skrivaren som heter GUprint. Om du är student eller anställd kan du även skriva ut från egen dator med en nedladdningsbar programvara. Standardinställningar: A4, svartvit, dubbelsidigt. Du kan ändra inställningar på datorn innan du skriver ut.

• Skriv ut genom att skicka din utskrift som bifogat dokument till printme@gu.se. Standardinställningar: A4, svartvit, dubbelsidigt. Inställningarna kan inte ändras.

• Skriv ut från USB-minne direkt från skrivaren. Observera att detta endast fungerar för pdf- och jpg-filer. Standardinställningar: A4, svartvit, enkelsidigt. Inställningarna går att ändra på skrivaren.

Skanna

Skanna till USB-minne och till e-postadress. Standardinställningar: A4, autofärg, enkelsidigt. Inställningarna går att ändra på skrivaren.

Kopiera

Standardinställningar: svartvit, enkelsidigt. Inställningarna går att ändra på skrivaren.

Kolla utskriftssaldo och historik

Genom att logga in i GUprint webb kan du se ditt utskriftssaldo och din historik för utskrifter och transaktioner. Du som är student eller anställd loggar in med ditt GU-konto. Du som tillhör allmänheten loggar in med numret på ditt bibliotekskort och personnummer.

Till GUprint webb

Återbetalning

Du kan begära återbetalning för misslyckade utskrifter inom en vecka från utskriftsdatum. Den misslyckade utskriften eller kopian måste visas upp i bibliotekets informationsdisk eller på universitetets Servicecenter.

Kontakta oss om att skriva ut

Kontakta oss om du behöver hjälp med att skriva ut, skanna eller kopiera.