Göteborgs universitetsbibliotek: Uppståndelse i golfvärlden

Uppståndelse i golfvärlden

Annika Sörenstam spelar på herrtouren i Fort Worth, den första kvinnan på 58 år. Det har väckt enorm uppmärksamhet och många diskussioner för och emot. En av de häftigaste kritikerna har varit Vijay Singh. Han har tidigare hotat med att dra sig ur om han skulle bli tvungen att spela mot Sörenstam. Nu har han meddelat att han inte kommer att deltaga i tävlingen över huvud taget. Tiger Woods har stött Annika men kommer inte att spela i just den här tävlingen. Man kan ju fråga sig vad all uppståndelse beror på. Om kvinnliga golfspelare är så dåliga skulle det ju inte vara någon att risk att spela mot dem. Sanningen är nog snarare att männen är rädda för att Annika ska vara för bra.

Historien visar att det finns anledning till oro. I OS i Barcelona 1992 tävlade män och kvinnor tillsammans i lerduveskytte. Segrare blev den 14-åriga kinesiskan Shan Zang. Därefter slopades den grenen. Den återkom i OS 2000 men då hade man infört separata herr- och damklasser.

Filosofen och idrottsforskaren Claudio Tamburrini vid Göteborgs universitet tillhör dem som anser att kvinnor och män bör tillåtas tävla tillsammans. 1999 skrev han och Torbjörn Tännsjö en artikel i Dagens Nyheter med rubriken "Sexistiskt neka kvinnor tävla mot män".

Litteratur om sport och sexism finner man i vår databas KVINNSAM.

Åter

2003-05-23

Kontaktinformation

KvinnSam

Box 222
405 30 GÖTEBORG

Besöksadress:
Humanistiska biblioteket
Renströmsgatan 4

KvinnSams personal
Kontaktformulär
Föreslå inköp

Besök oss

Snabbvägar

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen