Göteborgs universitetsbibliotek: "Jösses flickor" tillbaka

"Jösses flickor" tillbaka

”Jösses flickor – befrielsen är nära!” var en av 1970-talets stora teatersuccéer i Sverige. Pjäsen skrevs av Margareta Garpe och Suzanne Osten, med musik av Gunnar Edander. Den hade premiär på Stockholms stadsteater 1974 och sattes sedan upp på flera andra scener.

Nu är det dags för ”Jösses flickor – återkomsten”. Malin Axelsson har komprimerat den ursprungliga pjäsen och skrivit till en ny akt, ”Stålflikkan”. Huvudpersonerna är journalisten Harriet, hennes dotter Eva och, i andra akten som börjar 1993, barnbarnet Mari-Linn. Alla slits de mellan motstridiga krav på hur kvinnor ska vara.

”Jösses, vilken återkomst” är rubriken på Dagens Nyheters recension efter premiären 8 april. Pjäsen ”uppdaterar kvinnors kamp för rätten till sina liv”, skriver Göteborgs-Postens recensent, som såg originalversionen, och inte blir besviken nu heller. Även Svenska Dagbladets Sara Granath är positiv: ”… en överväldigande upplevelse. Uppsättningen satsar på kvalitet på alla nivåer och visar hur viktig en bra text är”.

Läs mer om 1960- och 1970-talens kvinnorörelser på vår webbplats Kärlek, makt och systerskap. Litteratur finner man i databasen KVINNSAM.

Åter

2006-04-10

  

Kontaktinformation

KvinnSam

Box 222
405 30 GÖTEBORG

Besöksadress:
Humanistiska biblioteket
Renströmsgatan 4

KvinnSams personal
Kontaktformulär
Föreslå inköp

Besök oss

Snabbvägar

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen