Göteborgs universitetsbibliotek: Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen

Nu är det åter dags att fira 8 mars, Internationella kvinnodagen. Dagen instiftades vid den Andra internationella socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn 1910, på initiativ av den tyska feministen och socialisten Clara Zetkin. Den har sedan dess firats med varierande intensitet under olika tider och i olika länder.

1977 antog FN:s generalförsamling en resolution, som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag, vilket ledde till att även politiskt neutrala kvinnoorganisationer började deltaga i 8-mars-program. På webbplatsen FN och kvinnor finns en historik över Internationella kvinnodagen.

I Sverige fick firandet av kvinnodagen en renässans på 1970-talet. Webbplatsen Kärlek, makt och systerskap, som gjordes till utställningen med samma namn, handlar om den svenska kvinnorörelsen, med tonvikt på 1970-talet.

I Storbritannien firas mars som International Women's Month och i ca 50 länder firas sedan snart tio år tillbaka V-day eller "Vaginadagen", som en internationell manifestation för att stoppa våldet mot flickor och kvinnor. Initiativet togs av Eve Ensler, författare till "Vaginamonologerna", som spelas år. Årets V-day, med temat "Kvinnor i krigszoner", firades lördagen 3 mars, i Stockholm med tal av bl.a. JämO Claes Borgström.

KVINNSAM

Åter

2007-03-06

Kontaktinformation

KvinnSam

Box 222
405 30 GÖTEBORG

Besöksadress:
Humanistiska biblioteket
Renströmsgatan 4

KvinnSams personal
Kontaktformulär
Föreslå inköp

Besök oss

Snabbvägar

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen