Göteborgs universitetsbibliotek: Ljud- och videoinspelningar
Webbkarta

Ljud- och videoinspelningar

Ljud- och videoinspelningar är inspelningar av musik, teater, dans och radio- och tv-program. Du hittar inspelningar i Supersök, i kortkataloger och i databaser.

Hitta ljud och video på CD och DVD

Använd Supersök för att hitta ljud- och videoinspelningar på CD och DVD som finns på biblioteket. Du kan söka på exempelvis tonsättare, artist eller titel och sen filtrera på publikationstypen Ljud/videoupptagning.

Till Supersök

När du hittat CD och DVD och vill låna dem
När du hittar CD och DVD i Supersök kan du se om de är tillgängliga och var de finns. De flesta finns på Biblioteket för musik och dramatik. Tillgängliga CD och DVD måste du hämta själv från hyllan. CD och DVD som är utlånade kan du köa på.

Biblioteket för musik och dramatik

Hitta ljudinspelningar på vinylskivor

På Humanistiska biblioteket finns två större samlingar av vinylskivor i LP-format, huvudsakligen klassisk musik och folkmusik. Samlingarna är förtecknade i kortkataloger. Fråga personalen för att få hjälp att använda kortkatalogerna och beställa fram skivorna. Du kan låna hem skivorna eller lyssna på dem i Humanistiska bibliotekets uppspelningsrum.

Hitta databaser med ljud- och videoinspelningar

Biblioteket ger dig tillgång till flera databaser med ljud- och videoinspelningar av musik, dans, teater och radio- och tv-program. Du hittar databaserna genom att filtrera databaslistan på materialkategorierna Ljudupptagningar eller Video.

Databaser med ljudinspelningar
Databaser med videoinspelningar

Komma åt bibliotekets databaser
Du som är student eller anställd har tillgång till databaserna genom universitetets nätverk, eller genom att logga in med ditt GU-konto om du befinner dig utanför campus. Alla som besöker universitetsbiblioteket kan använda våra datorer för att komma åt databaserna.

Om att komma åt e-resurser utanför universitetets nätverk

Om vi inte har de inspelningar du behöver

Föreslå inköp
Om du behöver en ljud- eller videoinspelning som inte finns på Göteborgs universitetsbibliotek kan du föreslå att vi köper in den. Vi meddelar om vi kan köpa materialet, och när du i så fall kan få tillgång till att låna det.

Föreslå inköp

Hitta inspelningar på Kungliga biblioteket
Kungliga biblioteket har stora audiovisuella samlingar. I samlingarna, som i huvudsak består av material från 1979 och framåt, ingår svenska skivor, tv- och radioprogram som sänds från Sverige, biovisad film och videofilmer som sprids i Sverige. I samlingarna finns också teaterinspelningar fram till år 2010 från Göteborgs stadsteater, Backa teater och Folkteatern.

Om de audiovisuella samlingarna på Kungliga biblioteket

Använd Svensk mediedatabas (SMDB) för att hitta material från de audiovisuella samlingarna. Du beställer själv det material du önskar. Kungliga biblioteket skickar sedan kopior av inspelningarna till Humanistiska biblioteket, där du kan lyssna eller titta på dem i ett uppspelningsrum.

Svensk mediedatabas

Uppspelningsrum på Humanistiska biblioteket

På Humanistiska biblioteket finns ett uppspelningsrum som du kan boka för att använda universitetsbibliotekets och Kungliga bibliotekets ljud- och videoinspelningar. Rummet är utrustat med vinylspelare, kassettdäck, VHS-, CD- och DVD-spelare. Vid behov kan en rullbandspelare ställas in i rummet.

Du kan boka uppspelningsrummet fyra timmar åt gången med GU-kort eller bibliotekskort. Kontakta läsesalsexpeditionen på telefonnummer 031-786 1751 för att få hjälp att boka uppspelningsrummet.

Kontaktinformation

Biblioteket för musik och dramatik

Box 210
405 30 Göteborg

Besöksadress:
Fågelsången 1

Telefon:
031-786 40 60

Kontaktformulär

Snabbvägar

Sidansvarig: Webmaster
Sidan uppdaterades: 2019-03-13 11:45

Utskriftsversion

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen