Skriva ut, skanna och kopiera

Alla kan skriva ut, skanna och kopiera på bibliotekets skrivare. Utskriftstjänsten heter GUprint och fungerar på olika sätt för studenter, anställda och för biblioteksbesökare som tillhör allmänheten.

GUprint webb

Fyll på ditt utskriftskonto och se ditt saldo. Du behöver vara uppkopplad mot universitetets wifi Eduroam, eller använda universitetets eller bibliotekets datorer för att komma fram till GUprint webb.

GUprint för studenter

Du som är student kan skriva ut, skanna och kopiera på bibliotekets skrivare genom att använda utskriftstjänsten GUprint. I Studentportalen finns instruktioner som hjälper dig att komma igång med GUprint. Där hittar du också studentpriser för utskrift och kopiering.

GUprint i Studentportalen

GUprint för anställda

Du som är anställd på universitetet kan använda bibliotekets GUprint-maskiner på samma sätt som på din arbetsplats.

GUprint för dig som tillhör allmänheten

Du som inte är ansluten till universitetet kan skriva ut, skanna och kopiera på bibliotekets skrivare genom att använda utskriftstjänsten GUprint eller köpa ett utskrifts- och kopieringskort.

Ladda ditt utskriftskonto

För att kunna skriva ut från bibliotekens datorer och kopiera behöver du ladda ditt utskriftskonto.

Gör så här för att ladda ditt utskriftskonto:

 1. Ansök om bibliotekskort om du inte redan har ett sådant.
 2. Logga in i GUprint webb med bibliotekskortsnummer och personnummer.
 3. Klicka på "Köp utskriftsvärde för GUprint" för att ladda ditt utskriftskonto.

Ladda ditt utskriftskonto med värdebevis

För att kunna skriva ut från bibliotekens datorer och kopiera behöver du ladda ditt utskriftskonto. På biblioteket kan du köpa värdebevis som kan användas för att ladda ditt utskriftskonto.

Gör så här för att ladda utskriftskontot med ett värdebevis:

 1. Ansök om bibliotekskort om du inte redan har ett sådant.
 2. Köp ett värdebevis på något av biblioteken. Värdebevisen finns i två valörer: 20 kronor och 100 kronor.
 3. Logga in i GUprint webb med bibliotekskortsnummer och personnummer.
 4. Klicka på "Registrera värdebevis" och skriv in koden på värdebeviset med bindestreck mellan varje grupp av tecken i koden, till exempel 1234-1234-1234-1234-1234.

Utskrifts- och kopieringskort

Om du inte vill ha ett bibliotekskort men ändå behöver använda skrivarna, kan du köpa ett utskrifts- och kopieringskort. Med ett sådant kort kan du kopiera, men har begränsade möjligheter att skriva ut.

Utskrifts- och kopieringskort finns i två valörer: 20 kronor och 100 kronor. Köp ett kort i informationsdisken på något av biblioteken.

Kostnad per utskrift och kopia

Utskrifter och kopior varierar i pris beroende på om du väljer att skriva ut i svartvitt eller färg, enkelsidigt eller dubbelsidigt. Skanning är gratis.

Utskrifter och kopior Pris
Enkelsidig, svartvit A4 1,00 kr
Dubbelsidig, svartvit A4 1,85 kr
Enkelsidig, färg A4 3,00 kr
Dubbelsidig, färg A4 5,60 kr
Enkelsidig, svartvit A3 2,00 kr
Dubbelsidig, svartvit A3 3,90 kr
Enkelsidig, färg A3 4,50 kr
Dubbelsidig, färg A3 8,50 kr

Så använder du skrivarna

Logga in på skrivaren

För att kunna skriva ut, skanna och kopiera behöver du logga in på skrivaren.

 • Om du är student eller anställd, placera ditt GU-kort på den markerade ytan bredvid skrivarens skärm och ange sedan din PIN-kod på skärmen, eller använd skärmen för att ange det användarnamn och lösenord som är kopplat till ditt GU-konto.
 • Om du tillhör allmänheten, använd skärmen för att logga in med numret på ditt bibliotekskort som användarnamn och ditt personnummer som lösenord.

Skriva ut

Det finns flera sätt att skriva ut till GUprint:

 • Skriv ut från bibliotekets datorer. Välj skrivaren som heter GUprint mobility. Om du är student eller anställd kan du även skriva ut från egen dator med en nedladdningsbar programvara. Standardinställningar: A4, svartvit, dubbelsidigt. Du kan ändra inställningar på datorn innan du skriver ut.

 • Skriv ut genom att ladda upp ditt dokument på GUprints webb. Standardinställningar: A4, dubbelsidigt. Du kan välja mellan färg och svartvitt, samt specificera antal kopior.

 • Skriv ut från USB-minne direkt från skrivaren. Observera att detta endast fungerar för pdf- och jpg-filer. Standardinställningar: A4, svartvit, enkelsidigt. Inställningarna går att ändra på skrivaren.

Skanna

Alla kan skanna till USB-minne och studenter och anställda vid Göteborgs universitet kan skanna till e-postadress. Standardinställningar: A4, autofärg, enkelsidigt. Inställningarna går att ändra på skrivaren.

Kopiera

Standardinställningar: svartvit, enkelsidigt. Inställningarna går att ändra på skrivaren.

Kolla utskriftssaldo och historik

Genom att logga in i GUprint webb kan du se ditt utskriftssaldo och din historik för utskrifter och transaktioner. Du som är student eller anställd loggar in med ditt GU-konto. Du som tillhör allmänheten loggar in med numret på ditt bibliotekskort och lösenord.

Till GUprint webb

Återbetalning

Du kan begära återbetalning för misslyckade utskrifter inom en vecka från utskriftsdatum. Den misslyckade utskriften eller kopian måste visas upp i bibliotekets informationsdisk eller på universitetets Servicecenter.

Kontakta oss om att skriva ut

Kontakta oss om du behöver hjälp med att skriva ut, skanna eller kopiera.

 • Beskriv din fråga