Ljud- och videoinspelningar

Ljud- och videoinspelningar är inspelningar av musik, teater, dans och radio- och tv-program. Du hittar inspelningar i Supersök, i kortkataloger och i databaser.

Hitta ljud och video på CD och DVD

Använd Supersök för att hitta ljud- och videoinspelningar på CD och DVD som finns på biblioteket. Du kan söka på exempelvis tonsättare, artist eller titel och sen filtrera på publikationstypen Ljud/videoupptagning.

Hitta ljudinspelningar på vinylskivor

Humanistiska biblioteket finns två större samlingar av vinylskivor i LP-format, huvudsakligen klassisk musik och folkmusik. Samlingarna är förtecknade i Grammofonkatalogen och Skivkatalogen. Du kan lyssna på skivor i Humanistiska bibliotekets uppspelningsrum.

Hitta databaser med ljud- och videoinspelningar

Biblioteket ger dig tillgång till flera databaser med ljud- och videoinspelningar av musik, dans, teater och radio- och tv-program. Du hittar databaserna genom att filtrera databaslistan på materialkategorierna Ljudupptagningar eller Video.

Databaser med ljudinspelningar
Databaser med videoinspelningar

Komma åt bibliotekets databaser

Du som är student eller anställd har tillgång till databaserna genom universitetets nätverk, eller genom att logga in med ditt GU-konto om du befinner dig utanför campus. Alla som besöker universitetsbiblioteket kan använda våra datorer för att komma åt databaserna.

Om att komma åt e-resurser utanför universitetets nätverk

Om vi inte har de inspelningar du behöver

Föreslå inköp

Om du behöver en ljud- eller videoinspelning som inte finns på Göteborgs universitetsbibliotek kan du föreslå att vi köper in den. Vi meddelar om vi kan köpa materialet, och när du i så fall kan få tillgång till att låna det.

Om att föreslå inköp

Hitta inspelningar på Kungliga biblioteket

Kungliga biblioteket har stora audiovisuella samlingar. I samlingarna, som i huvudsak består av material från 1979 och framåt, ingår svenska skivor, tv- och radioprogram som sänds från Sverige, biovisad film och videofilmer som sprids i Sverige. I samlingarna finns också teaterinspelningar fram till år 2010 från Göteborgs stadsteater, Backa teater och Folkteatern.

Använd Svensk mediedatabas (SMDB) för att hitta material från de audiovisuella samlingarna. Du beställer själv det material du önskar. Kungliga biblioteket skickar sedan kopior av inspelningarna till Humanistiska biblioteket, där du kan lyssna eller titta på dem i bibliotekets uppspelningsrum.

Till Svensk mediedatabas (SMDB)

Uppspelningsrum på Humanistiska biblioteket

På Humanistiska biblioteket finns ett uppspelningsrum som du kan boka för att använda universitetsbibliotekets och Kungliga bibliotekets ljud- och videoinspelningar. I rummet finns en dator med DVD-spelare och en stereo med CD- och vinylskivspelare. Vid behov kan en VHS-bandspelare, ett kassettdäck eller en rullbandspelare ställas in i rummet. Var god meddela oss i förväg om Du behöver använda någon av dessa apparater.

Du kan boka uppspelningsrummet fyra timmar åt gången och 14 dagar framåt i tiden.

Boka uppspelningsrummet

Kontakta oss om ljud- och videoinspelningar

Kontakta oss om du behöver hjälp med att hitta ljud- och videoinspelningar.

  • Beskriv din fråga