Öppen föreläsning den 17 februari: Damm- och bacillskräck förr och nu

11 februari 2020

Välkommen till en öppen föreläsning på biblioteket med Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Damm- och bacillskräck förr och nu

Hygienen var den stora modevetenskapen runt förra sekelskiftet. Hygien betyder alla åtgärder som ger hälsa, och innefattade både rashygien, bostadshygien och det vi idag mest tänker på - att städa och damma och hålla rent. Denna städning fick ett uppsving när den nya modevetenskapen - mikrobiologin - såg dagens ljus mot slutet av 1800-talet. Man fick för sig att bakterierna huserade i dammet och husmoderns roll blev att bekämpa dammet för att rädda familjens hälsa.

Alltsedan dess har det oskyldiga dammet blivit projektionsyta för vår rädsla för sjukdom och död. Och kvinnorna har fjättrats vid dammvippan och dammsugaren, ända in i vår tid.

Välkommen på en öppen föreläsning med Agnes Wold på KvinnSam, nationellt bibliotek för genusforskning tillsammans med Kvinnliga Akademikers Förening.

Föreläsare: Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Tid och plats

Datum: 2020-02-17
Tid: klockan 18.15-19.15
Plats: Humanistiska biblioteket, Malmströmrummet.

Ingen föranmälan krävs.

Kontaktperson: Linda Börjesson, KvinnSam