Förändrad service med anledning av covid-19

Biblioteket har genomfört ett antal åtgärder för att minska smittspridningen i samhället. Våra öppettider är därför begränsade och studiemiljöerna stängda. Du kan fortfarande besöka två av våra bibliotek och kontakta oss via telefon, Zoom och kontaktformulär på webben.

Senast uppdaterad 2020-06-29 kl. 13:30

Sommaröppet på biblioteket

Universitetsbibliotekets fysiska kontaktpunkter är fortsatt begränsade under sommaren, men du kan kontakta oss via telefon, kontaktformulär och Zoom.

Kontakta oss vardagar 10.00–16.00

Alla våra bibliotek svarar på frågor klockan 10.00–16.00 på vardagar. Du hittar telefonnummer och kontaktformulär på bibliotekens egna sidor.

Våra bibliotek

Kontakt via Zoom

Du kan också kontakta oss via Zoom för att få hjälp med dina frågor. Vi har öppet måndag-fredag, klockan 10.00–11.00 och klockan 14.00–15.00.

Om informationsdisken i Zoom

Öppet för besök vardagar 12.00–16.00

Två bibliotek håller sina entrémiljöer öppna för lån och återlämning av litteratur i sommar, medan övriga bibliotek har stängt för besök. Följande bibliotek har öppet måndag–fredag, klockan 12.00–16.00:

Biomedicinska biblioteket – öppet för alla besökare.
Humanistiska biblioteket – öppet för alla besökare.

De två öppna biblioteken ger tillgång till sina entrémiljöer så att du kan göra följande:

  • Hämta böcker som du beställt hemifrån
  • Låna i utlåningsautomaterna
  • Återlämna dina lån i återlämningsautomaterna
  • Skriva ut, skanna och kopiera
  • Söka material på ett fåtal datorer
  • Få hjälp med kortare brådskande frågor

Tänk på att hålla avstånd till andra personer under ditt biblioteksbesök för att undvika smittspridning.

Öppettider och studiemiljöer efter sommaren

Alla bibliotek kommer öppnas efter sommaren, men några kommer endast ha öppet för studenter och medarbetare med GU-kort. Öppettiderna kommer att vara fortsatt begränsade.

Studieplatser kommer finnas tillgängliga på samtliga bibliotek, men de kommer att vara utglesade för att minska risken för smittspridning. Grupprum kommer endast vara öppna på Humanistiska biblioteket, och man får vara max två personer i ett grupprum samtidigt.

Låna och återlämna

Beställ hemifrån i god tid

Just nu kan du inte själv gå till hyllan och hämta den bok du behöver. Du beställer istället fram det du vill låna hemifrån, gärna i god tid eftersom framtagningstiden kan variera. Det går bra att beställa böcker både från de stängda och öppna bibliotekens hyllor och sedan hämta på Biomedicinska eller Humanistiska biblioteket.

Observera att det inte går att beställa material från Biblioteket för musik och dramatik och Konstbiblioteket under perioden 13 juni till 16 augusti.

Gör din beställning i Supersök

Du får ett meddelande från biblioteket när boken finns klar att hämta.

Vi kontaktar dig när det är dags att lämna tillbaka dina lån

För att minska besöken till biblioteken har vi nu automatiska omlån för allt lånat material. Det innebär att ditt lån förlängs om ingen annan står på kö. Du behöver alltså inte lämna tillbaka materialet om du inte fått någon påminnelse från biblioteket.

Läs mer om automatiska omlån

Använd Mina lån för att se vad du lånat och om någon står på kö. Logga in med ditt GU-konto eller bibliotekskort.

Återlämna efter stängningstid

Det går också bra att återlämna böcker efter stängningstid i bokinkasten som finns utanför Biomedicinska biblioteket och Humanistiska biblioteket.

Förstärkt distansservice

Vi erbjuder sedan tidigare stora delar av vår biblioteksservice online. Som vanligt kommer studenter och anställda åt bibliotekets elektroniska resurser hemifrån genom att logga in. Vi har förstärkt distansservicen ytterligare och erbjuder bland annat informationsdisk, undervisning och evenemang via Zoom. Kontakta oss om du har frågor om våra tjänster och viket stöd biblioteket kan erbjuda.

Tillgängliga tjänster på distans

Tillgängliga material på distans

Om att få tillgång till elektroniskt material hemifrån

Kontakta oss

Kontakta oss och berätta vad du behöver hjälp med, vi svarar på telefon eller online.

  • Beskriv din fråga